ساختار سیاسی اتریش

موقعیت جغرافیایی، ترکیب جمعیتی، نژادی و مذهبی:

جمهوری اتریش با مساحت 83835 کیلومتر مربع در اروپای مرکزی واقع شده است و در شمال با آلمان و جمهوری چک،‌ در غرب با سوئیس و لیختن اشتاین،‌ در جنوب با ایتالیا و اسلوونی و در شرق با مجارستان و اسلواکی هم مرز می‌باشد. جمعیت اتریش بنا بر آخرین سرشماری حدود 9 میلیون  و یکصد هزار نفر بوده و وین پایتخت این کشور است. این کشور به لحاظ نژادی و زبانی بسیار همگون بوده و زبان رسمی‌کشور آلمانی می‌باشد. حدود 17 درصد از مجموع جمعیت را افراد خارجی تشکیل می دهند. دین اغلب مردم مسیحی کاتولیک بوده، اما تعداد قابل توجهی از جمعیت را مسلمانان (حدود 9 درصد) و ارتدوکس ها (حدود 5 درصد) شکل می دهند. شایان توجه است که دین اسلام از سال 1912 در اتریش به رسمیت شناخته
شده است
.

ساختار سیاسی و اداری:

نظام سیاسی جمهوری اتریش دمکراسی پارلمانی و نظام اداری آن فدرال می‌باشد. جمهوری فدرال اتریش طبق قانون اساسی مصوب سال 1920 که در سال های 1929 و 1945 مورد بازبینی قرار گرفت، کشوری فدرال به شمار می آید. در راس هرم مدیریتی حکومت مرکزی رئیس جمهور، هیات دولت و پارلمان ملی قرار دارند. سپس ایالت های 9 گانه اتریش قرار دارند. اتریش دارای  9 ایالت، 95 منطقه و 2100 ناحیه می‌باشد. استاندار بالاترین مقام هر ایالت به حساب می آید. هر یک از ایالات دارای مجالس و دولت های استانی مجزا بوده و استانداران از اختیاراتی در حوزه اجرایی و حکومتی خود برخوردارند. استانداران که معمولاٌ سرلیست احزاب در انتخابات شورای استان می‌باشند، با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شوند.

قوه مجریه:

در راس کشور، رئیس جمهور قرار دارد که با آرای مستقیم مردم برای دوره ای شش ساله انتخاب
می‌شود. رئیس جمهور کنونی آقای دکتر الکساندر فان در بلن است که در انتخابات سال 2022 برای دور دوم از سوی مردم برای این سمت برگزیده شد.

ریاست دولت نیز برعهده صدراعظم می‌باشد که معمولا رهبر حزب اول انتخابات سراسری است. آخرین انتخابات سراسری پارلمانی در اتریش در 29 سپتامبر 2024 برگزار شد. عموماٌ دولت منتخب در اتریش ائتلافی بوده و حاصل همکاری دو یا سه حزب پارلمانی می‌باشد. طبق قانون اساسی اتریش، هیات دولت در کنار رئیس جمهور مهم ترین قدرت اجرایی کشور است.

 قوه مقننه (پارلمان):  

در نظام پارلمانی این کشور، قوه مقننه دارای ویژگی‌ها و جایگاه ممتازی است. اتریش دارای دو مجلس فدرال شامل شورای ملی ( Nationalrat  ) و شورای فدرال یا سنا (Bundesrat)  بوده و در سطح ایالات نه گانه نیز از مجالس قانون گذاری موسوم به "مجالس استانی " برخوردار می‌باشد.

          شورای ملی دارای 183 نماینده است که برای مدت 5 سال و با رأی مستقیم مردم و بر اساس سیستم حزبی انتخاب می‌شوند. شورای فدرال نیز  با 64 عضو از طریق پارلمان‌های ایالتی و متناسب با تعداد جمعیت هر ایالت (سهم آنها از 3 تا 12 کرسی در نوسان است) برای 5 یا 6 سال انتخاب می‌گردند.

در حال حاضر احزاب زیر به ترتیب تعداد کرسی‌ها، در پارلمان شورای ملی حضور دارند:

آزادی

مردم

سوسیال دمکرات 

نئوس

سبزها

 قوه قضائیه:

براساس قانون اساسی جمهوری اتریش، دستگاه قضایی مستقل از قوای دیگر عمل می‌کند. بر همین اساس برخلاف سایر تشکیلات ایالتی، دادگاهها در سراسر کشور تحت یک نظام واحد قرار دارند. در اتریش، وزارت دادگستری متصدی امور اداری دستگاه قضایی است و دادگاه قانون اساسی از جایگاه برجسته ای برخوردار می‌باشد. دیوان عالی نیز در رأس دادگاه‌های عمومی قرار دارد و آخرین مرجع تجدید نظر در آرای دادگاه عمومی محسوب می‌شود. انتخاب قضات در اتریش بنا بر پیشنهاد دیوان عالی صورت می‌گیرد.